Van yemeklerinden bir demet: Ayran aşı, Grut aşı, Şile, Keledoş, Sengeser, Murtuğa, Kurut köftesi, Üzüm aşı, Cılbır, Ekşili, Ciğer köftesi, Van baklavası, Van pastası, İşbabyan, Kavut, Tandırda Van Balığı, Fırında Van balığı, Tereyağında alabalık, Helise, Paluza, Çömlek yahnisi, Gül reçeli.
Van’da konuk olarak bulunanlar sabah bir evde olsalar da, sabahleyin mutlaka Van’ın ara sokaklarında bulunan Van’a özgü kahvaltı salonlarında kahvaltı yapmalıdırlar. Kahvaltı salonları yalnızca süt ürünleri olan peynir, Van cacığı, otlu peynir, kaşar peyniri ve bal, murtuğa, reçel, Van sucuğu, kaymak, köy yumurtası gibi ürünler satar. Ucuz ve temizdir. Nezih, keyifli ortamı vardır.

Tabii ki öğlen saatlerinde Van’a has kavurma,Fırın ağzı,güvec,mahalli Van Yemekleri ve Van kebabı satan lokantalar da ilgi çekicidir.

Otlu Peynir
Dünyanın en güzel kahvaltısı Van’da yapılır. Yolunuz Van’a düştüğünde bir kahvaltı salonuna uğramadan dönmeyin… Van’dan götürülen en kıymetli hediyenin “otlu peynir” olduğunu da sakın unutmayın!…